Hier vind je 3 voorbeelden om je uit te leggen hoe je aan de hand van onze uitgebreide handleiding zelf het aantal brandblussers kan berekenen.
Voorbeeld 1
Een appartement met kelder, gelijkvloers en 5 verdiepingen. Elke verdieping is 150m². Er is een gemeenschappelijke stookruimte en een lift aanwezig.
We beginnen met het bepalen van de projecteringszones. Dat zijn er in dit geval 7: 7 verdiepingen.
We bepalen per projecteringszone de brandklassen. Die zijn overal primair A en B: vaste stoffen en vloeistoffen. We hebben voor elke verdieping dus schuimbrandblussers nodig als basisbeveiliging.
Hoeveel blussers hebben we nodig? Alle projecteringszones hebben dus 1 brandblusser van 6l nodig per 150m². Het volstaat dus om 1 brandblusser te voorzien per verdieping.
Er is echter aanvullende beveiliging nodig voor de lift-machinekamer en de stookruimte. Vermits dit om objectbescherming gaat, mogen het kleinere blussers zijn. CO2-brandblussers van 2kg of automatische plafondbrandblussers zijn ideaal in deze situaties.
Voorbeeld 2
Een bedrijfsruimte met 2 verdiepingen kantoren van 250m² per verdieping en opslag op 1 verdieping van 350m²
We beginnen met het bepalen van de projecteringszones.
Dat zijn er in dit geval 3:
- 2 verdiepingen die als kantoor dienen
- 1 die als magazijn dient.
Als in het magazijn geen ontvlambare materialen worden opgeslagen, hebben alle drie de projectiezones dezelfde primaire brandklasse: vaste stoffen. Schuimbrandblussers voor het kantoor en poederbrandblussers voor de opslag zijn dan onze aanbeveling.
Hoeveel blussers hebben we nodig? De twee kantoor-verdiepingen vereisen dus 1 blustoestel van 6kg/6l per 150m². We hebben dus vier blussers van 6l nodig: twee per verdieping, die verspreid op die verdiepingen geplaatst worden. Het magazijn vereist eveneens 1 bluseenheid per 150m². We opteren hier voor 2 poederbrandblussers van 9kg, op voorwaarde dat we de brandblussers op maximaal 20m loopafstand van elk punt in die ruimte kunnen installeren (het moeten dus 3 poederbrandblussers van 6kg zijn indien de loopafstand niet beperkt kan worden).
Voorbeeld 3
Een restaurant met keuken en eetzaal over 2 verdiepingen, 150m² op eerste verdieping, 200m² op tweede verdieping.
We beginnen met het bepalen van de projecteringszone.
In dit geval zijn dat er 3.
- De keuken op de benedenverdieping
- De eetzaal op de benedenverdieping
- De eetzaal op de tweede verdieping.
We bepalen per projectiezone de brandklassen.
- Voor de eetzaal beneden en boven is dat primair brandklasse A (vaste stoffen).
- Voor de keuken is dat, vanwege de aanwezigheid van kookapparaten op hogere spanning en vloeistoffen, primair brandklasse B (vloeistoffen).
- Voor de eetruimtes hebben we dus schuim- of poederbrandblussers nodig, en voor de keuken een CO2-brandblusser.
Hoeveel brandblussers hebben we nodig? Voor de keuken, die 50m² beslaagt, volstaat 1 aparte bluseenheid, bestaande uit een CO2-brandblusser van 5kg. Voor de eetruimte beneden, die 100m² is, volstaat 1 schuimbrandblusser van 6l. Voor de eetruimte boven, die 200m² is, hebben we 2 schuimbrandblussers van 6l nodig.