Een frituur heeft doorgaans aan meer nood dan enkel een brandblusser. Daarom kijken we ook verder dan enkel een brandblusser en vind je op deze pagina een globaal overzicht van brandbeveiliging voor frituren.
In een frituur heb je twee belangrijke plaatsen: de keuken en de zaal waar de klanten zitten. Dat onderscheid is ook van belang voor de keuze van je brandblussers.
In de keuken
In de keuken van een frituur zijn vooral (warme) vetten aanwezig. Dus heb je een ABF schuim-vetbrandblusser, nodig. Deze speciale wet chemical brandblussers zijn uiterst efficiënt in het bestrijden van branden in de keuken.
In een keuken van een restaurant zijn blusdekens onmisbaar. Branddekens zijn ideaal als aanvulling op je ABF schuim-vetbrandblussers. In een frituurkeuken heb je zowel een branddeken als ABF brandblussers nodig. Branddekens zijn ideaal om beginnende branden onder controle te houden.
Verder is het in professionele keukens waar met vetten gewerkt wordt wettelijk verplicht om een automatische blusinstallatie te voorzien, geïntegreerd in de dampkap.
Wat is aanbevolen?
- Brandblusser 6 liter ABF schuim-vet
- Brandblusserpictogram
- Branddeken 1,2m x 1,8m EN1869 gekeurd
- Automatische blusinstallatie
De verbruikszaal
In de verbruikszaal raden we (afhankelijk van de oppervlakte; minstens 1 per 150m² en per verdieping) 1 schuimbrandblusser 6l aan. Deze brandblusser beschermt je tegen branden met vaste stoffen (servetjes, papieren bakjes, …). Daarbij is het schuim achteraf makkelijk op te kuisen.
Vergeet ook niet om een brandblusserpictogram aan te brengen boven de brandblusser. Dit is verplicht. Ook de pictogrammen die de (nood)uitgang aanduiden zijn een must. Een geslaagde evacuatie begint met een goede indicatie!