Met uitzondering van open terrassen, is het gebruik van een luchtkwaliteitsmeter (CO2-meter) in de eet- en drankgelegenheden van de horecasector verplicht. De luchtkwaliteitsrichtnorm is 900 PPM.
Waarom is het meten van CO2 in mijn horecazaak belangrijk?
De CO2-meter heb je nodig om de luchtkwaliteit te monitoren in je horecazaak. Een te hoog CO2-gehalte zorgt voor een tal van fysieke problemen, waaronder een gemakkelijkere verspreiding van virussen. Het ventileren van de ruimte helpt om zwevende virusdeeltjes te verwijderen. Een CO2-meter is daarom een belangrijk "wapen" in de strijd tegen corona/covid-19.
Opgelet: Het belangrijkste is dat je een CO2-meter koopt en geen CO-melder. Een CO-melder meet de hoeveelheid dodelijke CO in de lucht en geeft aan dat ergens een onvolledige verbranding gebeurt. Een CO2-meter meet de verhouding CO2 in de lucht en geeft aan wanneer je moet verluchten.
Hoeveel CO2-meters heb je nodig voor horeca?
Het is verplicht om één CO2-meter te voorzien in de ruimte die bestemd is voor de consumptie van dranken of maaltijden. Als er verschillende zalen zijn die van elkaar gescheiden worden, moet er een CO2-meter per zaal worden voorzien. De CO2-meter moet geplaatst worden op een duidelijk zichtbare plaats voor de bezoeker.
Opgelet: plaats de CO2-meter niet naast open ramen of deuren en ook niet naast de uitgang van de ventilatie.
Welke CO2-meter raden jullie aan voor horeca?
We hebben 2 professionele modellen van CO2-meters. Ze zijn geschikt voor horeca. Ze meten CO2, luchtvochtigheid en temperatuur. Afhankelijk van jouw voorkeur kan je één van de 2 CO2-meters kiezen. Je kan op een scherm in real time de luchtkwaliteit en het aantal PPM aflezen.
1. AirCare CO2-meter (met adapter én back-up batterij)
De AirCare CO2-meter met batterij en temperatuur- en vochtigheidssensor is ideaal voor in je horecazaak. De back-up batterij gaat tot 10u mee en stelt je instaat om de meter regelmatig te verplaatsen. Het extra grote LCD-scherm biedt in een oogopslag alle nodige informatie om de luchtkwaliteit nauwkeuring te analyseren.
2. Trotec CO2-meter (met adapter én back-up batterij)
De Trotec CO2-meter met lithium back-up batterij en temperatuur- en vochtigheidssensor is de ideaal voor in je horecazaak. De melder beschikt over een vervangbare lithium-batterij, waardoor je de meter zowel op netstroom (via het stopcontact) als voor een korte periode met de batterij kan gebruiken. Deze CO2-meter kan je dus eenvoudig verplaatsen.
Met ieder van deze 2 CO2-meters ben je zeker van een goede, kwalitatieve CO2-meter die voldoet aan alle normen!